Fra 1. mai 2025 er ATROP stengt og alle ansatte er permittert.

20250412_124325
Tildelingsliste, opprettholdelse av klage, brev fra advokat, årsmelding 2024, brukertilfredshetsundersøkelse, mm ligger nederst i saken.

For tredje året på rad må ATROP og våre avdelinger i Arendal og Songdalen holde stengt på ubestemt tid da tilskudd på 900.000 ikke holder til drift- vi er rystet over behandling vi får. ATROP har søkt advokat bistand da vi reagerer kraftig på Helsedirektoratets prioriteringer, og vi er utrolig skuffet over stortingspolitikernes manglende vilje til å ville hjelpe oss.

ATROP har i alle år fått driftstilskudd fra Helsedirektoratet. I kjølvannet av omleggingen av tilskuddsordninger, initiert av AP/SP i 2022, har ATROP mistet eller fått svært reduserte driftstilskudd. Etter tre år med store psykiske belastninger som vi nå kjenner på kroppen har vi dette året søkt bistand av advokat, Anders Hanson, Sørlandsadvokatene. Vi føler på en dyp urettferdig behandling og fullstendig betydningsløse. At ATROP i 2024 registrerte over 10.000 henvendelser til ulike aktiviteter, samtaler, telefoner, barne -og familieaktiviteter, og lagt ved mye dokumentasjon på resultatoppnåelse og tilfredshet fra brukerne blir ikke verdsatt eller sett på som viktig.

I Hurdalsplattformen fremkommer det at «Regjeringa vil sikre frivilligheten god finansiering, stor frihet og en sentral plass i samfunnet. Regjeringa skal fjerne hindringer for frivillig engasjement, som unødvendige søknadsprosesser og papirarbeid».

Men ikke for alle, bare noen utvalgte. Erfaringsmessig opplever vi nå etter tre år med AP regjering at det stikk motsatte har skjedd, da rammevilkårene, innretningen, regelverket, tildelingskriteriene, og krav om måloppnåelse nå er fragmenterte, uforholdsmessige og dypt inngripende. Forutsigbarheten for små og mellomstore organisasjoner har fått vesentlig tøffere kår og frivilligheten er derved svekket.  

Vi har bedt om innsyn i tildelinger og er rystet og sjokkert over det vi oppdager. Her har store organisasjoner fått tildelt store summer, innvilget mange søknader under samme tilskuddsordning og i flere tilskuddsordninger og i flere direktorater. Hva vi skal mene om dette har vi nærmest ikke ord for, men det er åpenbart en urettmessig og urettferdig behandling. Vi har også fått dokumentert med kopi av andre organisasjoners avslagsbrev, at det er blitt sendt ut tilnærmet standardsvar til søknader som har fått avslag. I tillegg har Helsedirektoratet begrunnet avslag med skjønnsmessig vurdering.  

KONSEKVENSER DE SISTE TRE ÅRENE

ATROP har i alle år fått driftstilskudd fra Helsedirektoratet.  I kjølvannet av omleggingen av tilskuddsordninger initiert av AP/SP i 2022 har ATROP mistet eller fått svært redusert driftstilskudd. Til tross for at vi de siste tre årene har forsøkt å tilpasse oss de nye ordningene og derav kunne søk på tilskuddsordningene

  • Rådgivnings-, støtte- og veiledningstjenester innen psykisk helse, rus og vold.
  • Aktivitetstilbud for personer med rusmiddelproblemer, psykiske helseproblemer og/eller erfaring fra salg og bytte av seksuelle tjenester.

har vi ikke nådd frem. I vedtaksbrev fremkommer det:

Rådgivnings-, støtte- og veiledningstjenester innen psykisk helse, rus og vold.

1. I 2023 ble Rådgivnings-, støtte- og veiledningstjenester innen psykisk helse, rus og vold, ble søknaden møtt med avslag. Avslaget til både ATROP og mange andre ble begrunnet med «... tiltaket har lav eller middels måloppnåelse ...» I avslagsbrevet står det «På denne tilskuddsordningen har vi mottatt 62 søknader, og av disse har 8 fått tildelt tilskudd. Det er totalt bevilget 72 000 000 kroner til tilskuddsordningen for 2023.

2. I 2024 ble avslaget på denne tilskuddsordningen begrunnet med «Søknaden nådde ikke opp i konkurranse med andre søknader på tilskuddsordningen. Vi vurderer at andre søknader på ordningen har høyere forventet måloppnåelse, det vil si at disse tiltakene er vurdert til å gi et mer betydelig bidrag til å nå målet for tilskuddsordningen. Vi vurderer også at andre søknader er av høyere kvalitet». På denne tilskuddsordningen har vi mottatt 46 søknader, og av disse har 18 fått tildelt tilskudd. Det er totalt bevilget 116 900 000 kroner til tilskuddsordningen for 2024.

3. I 2025 ble overnevnte tilskuddsordning oppsplittet og deler av den heter nå Samtale og mestringstilbud«Vi har mottatt mange gode søknader for 2025, og har prioritert å innvilge tilskudd til flest mulig av søknadene med høyest poengsum innenfor det begrensede budsjettet. Etablerte tilbud er generelt prioritert foran nye tilbud eller videreutvikling av tilbud. Søknaden når ikke opp i konkurransen med andre søknader på tilskuddsordningen. Andre søknader på tilskuddsordningen er av bedre kvalitet og forventes å oppnå målet i større grad enn dette tiltaket eller tilbudet. Søknaden er gitt lavere poeng på flere av vurderingskriteriene fordi den er svært overordnet, lite beskrivende og/eller ikke svarer ut viktige punkter på en tilfredsstillende måte. Tilbudet har også et begrenset geografisk nedslagsfelt.».  Det er totalt bevilget 35 500 000 kroner til tilskuddsordningen for 2025. Vi har mottatt 65 søknader, og av disse har 9 fått tildelt tilskudd.

Aktivitetstilbud for personer med rusmiddelproblemer, psykiske helseproblemer og/eller erfaring fra salg og bytte av seksuelle tjenester.

1. I 2023 ble søknad til «Kafe Leons Hjerterom & ATROP avd. Arendal innvilget med tilskudd på inntil 840 000 kroner. I vår vurdering har vi blant annet lagt vekt på tildelingskriterier, søknadens budsjett, forventet måloppnåelse og fremdriftsplan». Vi har mottatt 230 søknader, og av disse har 134 fått tildelt tilskudd. Det bevilget 274 460 000 kroner til tilskuddsordningen.

2. I 2024 søkte vi også denne tilskuddsordningen som driftstilskudd er avslaget er begrunnet med: «Søknaden avslås da det ikke er levert relevant dokumentasjon på samarbeid med kommuner». I avslaget fremgår det at Helsedirektoratet har mottatt 239 søknader, og av disse har 139 fått tildelt tilskudd. Det er totalt bevilget 292 057 000 kroner til tilskuddsordningen for 2024.

3. I 2025 sendte vi en samlesøknad for tre avdelinger og begrunnelsen for vedtak er «Søknaden innvilges med 900 000 kroner for 2025. Dette beløpet inkluderer eventuelle ubrukte midler overført fra foregående år, som i dette tilfellet er 0 kroner. Vi har vurdert innholdet i søknaden basert på kvalifikasjonskrav i regelverket for ordningen, kravene til søknaden, vurderingskriteriene, eventuelle prioriteringskriterier og den samlede bevilgningen for ordningen. Søknaden innvilges delvis på bakgrunn av at det er stort press på ordningen og Helsedirektoratet har prioritert å innvilge flest mulig søknader». Vi har mottatt 222 søknader, og av disse har 143 fått tildelt tilskudd. Det er totalt bevilget 265 337 000 kroner til tilskuddsordningen for 2025.

Vi kjenner oss ikke igjen i disse begrunnelsene og er dypt sjokkert.

KRAV OM OG BEHOV FOR ENDRINGER

Ifølge Helsedirektoratet sine websider er hovedregel at regelverket for statlige tilskuddsordninger, i henhold til økonomiregelverket i staten regulert i følgende elementer:

  • Mål og målgruppe for tilskuddsordningen
  • Kriterier for måloppnåelse
  • Tildelingskriterier
  • Oppfølging og kontroll

Dette er fire grunnsteiner vi mener er gode, problemet er hvordan de enkelte hakepunktene er utformet.

Det er grunn til å bemerke at vi mener

det må settes et rimelig maks tak på hvor mye de store organisasjon kan få tildelt, og hvor mange søknader en organisasjon kan sende og eventuelt få tildelt av midler. Mange av de store organisasjonene har økonomiske muskler til store administrasjoner (merkantile stillinger) og derav kapasitet til å sende søknader til ulike direktorater, tilgang til sponsorinntekter, medlemskontingenter, pengegaver, innsamlingsaksjoner mm. De mulighetene er svært begrenset hos små og mellomstore organisasjoner.

- at rammebetingelser som stiller krav og legger begrensninger for hvordan en organisasjon eller aktivitet skal drives fratar frivillige organisasjoner og stiftelser frihet og selvråderett. Detaljstyringen i økonomiske, juridiske eller faglige/etiske rammevilkår i regelverket må justeres med en tillitsreform som har tiltro til at frivilligheten selv kan håndtere dette gjennom egne fagansatte og de respektive styrer. Detaljstyring bidrar til at frivilligheten mister sin suverenitet, selvstendighet, selvråderett og egenart. Det er eks. vis svært urimelig å stille krav om dokumentasjon på bl. annet hvem, hvor og hva en samarbeider/samhandler om og at dette i tillegg skal dokumenteres hvert år. Slike opplysninger kommer frem i søknader, årsmeldinger og rapporter, og ett slikt krav som nevnt over viser tegn på mistillit og kontroll. Det er også urimelig å stille krav om at tilskudd kun skal benyttes til aktivitet i de kommunene som organisasjonen har vedlagt samarbeidsavtale med. Eksempelvis kan vi da ikke imøtekommen en henvendelse fra Kragerø, Stavanger eller Oslo mf. Organisasjonene er der for brukere, ikke for å innhente mange ulike samarbeidsavtaler.

- flere tilskuddsordninger kunne vært samlet til en.  Selv om det er noen ulike nyanser, er målgruppene og formålene tilnærmet like. Mange organisasjoner tilfører både aktiviteter, samtaler og grupper hvor støtte, hjelp, forebygging og mestring er hovedbudskap. En samkjøring vil forenkle søknadsprosesser, klageprosesser og rapporteringer, både for frivilligheten og direktoratet, og det vil forhindre merarbeid og fragmenterte rapporter, brukerregistreringer, brukertilfredshetsundersøkelser mm.

- at offentlige myndigheter og politikere nå må erkjenne at tildelingskriteriene og vurderinger som er lagt til grunn i tilskuddsordningene nå er blitt tilnærmet en anbudskonkurranser og ikke en støtteordninger hvor små og mellomstore organisasjoner har en sentral og viktig plass i samfunnet. Tildelingskriteriene i begge disse tilskuddsordningene, og flere er altoppslukende, detaljstyrte og skaper nå urimelige hindringer og urettmessig likebehandling for små og mellomstore organisasjoner, når disse skal vurderes på effektivitet og måloppnåelse etter de samme kriteriene og evalueringsmetodene som organisasjonene med kapasitet og store administrasjoner har. Kravene til organisasjonene og rapportering av tilbud og aktiviteter må stå i rimelig forhold til organisasjonsstørrelse og administrasjonskapasitet.

- at krav til søknader og krav til rapportering fra tilskuddsmottakere er detaljstyrt og svært inngripende både for organisasjoner, ansatte og brukergruppene. At tilskuddsordninger er bygget opp med krav om omfattende beskrivelse av innhold i søknad, og slik at formålet for tilskuddsordninger er tydeliggjort ved hjelp av omfattende resultatmål og effektmål med kriterier for måloppnåelse (jf. resultatmatriser) av de ulike aktivitetene og tilbudene er forstemmende. Flere av disse punktene er invaderende og inngripende og bør fjernes.

Når det gjelder etterprøvbarhet og kontroll har organisasjoner i mange år dokumentert sine valg gjennom vedtekter og via årsmeldinger, regnskap og revisjon hvordan midler (også prosjektregnskap) er blitt brukt og at de er blitt benyttet i samsvar med innhold i søknad, budsjett, regelverk og formål med de aktuelle tilskuddsordningene. Små og mellomstore organisasjoner må kunne forvente en likeverdig, rettferdig og forutsigbar finansiering på lik linje med de store organisasjonene. Våre ansatte må kunne forvente å oppleve trygghet for jobben sin på lik linje med offentlige etater og store organisasjoner, og brukere og pårørende skal kunne forvente et forutsigbart tilbud. I dag er små og mellomstore organisasjoner preget av permitteringsvarsler, oppsigelser, avviklinger og konkurser.

Vi forventer at det utvises verdighet, mellommenneskelig hensyn og respekt for tusenvis av ansatte som jobber i små og mellomstore organisasjoner, og forståelse for hvilke påkjenninger ansatte og brukere av disse organisasjonene bli påført av offentlige myndigheter ved uforutsigbare og skjevfordelende tilskuddsprosesser.  Vi håper at skjevutviklingen i tilskuddsordningene snarlig rettes opp i og at søknadsprosesser blir vesentlig forenklet, slik at en kan unngå unødvendige søknadsprosesser, klage- og papirarbeid, jf. intensjonen med innholdet i Hurdalsplattformen. 

Nå er våre klager videresendt til HOD og erfaringsmessig forventer vi ikke svar før til høsten. Det hjelper ikke å øke rammene i tlskuddene når de som har mye fra før, får mer. Det er rasering og ekskludering av viktige og nødvendige små og mellomstore organisasjoner.

Konsekvenser om vi blir presset til å avvikle er at

  • vi må si opp samarbeidsavtalene med Arendal og Kristiansand kommune vedr. drift av mestringskurs for pårørende, noe som vil få store konsekvenser for begge kommunene og for mange pårørende.
  • mange brukere og pårørende vil miste ett nødvendig og viktig samtale og gruppetilbud som tilfører støtte, hjelp og mestring.
  • enheter for livsmestring, kommuner, DPSer, politi, barnevern, NAV, UIA og fagskolen for erfaringskonsulenter mf. vil miste ett viktig tilbud de kan henvise brukere, pårørende og studenter til.
  • vi må avvikle/avlyse alle aktiviteter og ferietilbud til barnefamilier (midler fra BUFdir)
  • vi må nedlegge to arbeidstreningskafeer og åpne møteplasser i kafedriften som bidrar til å forebygge ensomhet og isolasjon for uføre og eldre
  • fagansatte mister jobbene sine, og ansatte på VTA plasser kommer til å streve med å komme seg inn i arbeidsmarkedet igjen.
  • Brukerrepresentasjoner og frivillig arbeid vil opphøre.

Nå er vårt siste håp at AP regjeringen med SP og SV som støttespillere har vilje til, og velger å tilføre oss  «øremerkede» midler i revidert nasjonalbudsjett for dette året, slik vi vet de har gjort med andre organisasjoner de foregående årene, og endrer/justerer regelverket for neste år. Vi forventer at det blir hensyntatt at vi ikke bare er et tilbud til brukere og pårørende i Agder kommuner, men får mange henvendelser også fra andre del av Norge.

Vi verdsetter åpenhet, ærlighet og ryddighet, og legger her ut diverse aktuelle dokumenter som belyser saken.

Oversikt tildelinger: /file/oversikt-tildelinger-fire-tilskuddskursordninger-2025.pdf

Opprettholder avslag /file/opprettholder-vedtak-om-delvis-innvilgelse-apa-soknad-til-atrop.pdf

Brev 1. fra advokat: /file/2025-04-28-tillegg-til-klage-hdir-aktivitetstilbud.pdf

Brev 2. fra advokat /file/2025-04-28-tillegg-til-klage-hdir-samtale-og-mestringstilbud.pdf

Brev fra ATROPs bruker og pårørenderåd: /file/brev-fra-bruker-og-parorenderad-i-atrop.pdf

Noen bekreftelser på samarbeid:/file/bekreftelse-pa-samarbeid.pdf

En liten brukertilfredshetundersøkelse fra november 2024, fra 40 tilfeldige brukere:/file/svar-fra-40-ulike-respondenter-pa-brukertilfredshetsundersokelse-nov-2024.pdf

Årsmelding 2024: /file/arsmelding-2024.pdf